Topic outline

  • General

    Cursul „Managementul Bazelor de Date² este o continuare a cursului “Baze de Date” și este compus din 4 module.

                Primul modul este consacrat trecerii în revistă a procesului de modelare și de realizare a Bazelor de Date operaționale, avantajelor acestor instrumente in sistemele informaționale contemporane și problemelor care le sunt specifice, atunci când este vorba de sisteme de Baze de Date utilizate în procesele decizionale, parte extrem de importantă în determinarea calității și eficienții managementului entităților implicate azi în activități economice, sociale, financiare și de mediu. Pentru a face față provocărilor, managerii au nevoie nu numai de sisteme operaționale de prelucrarea datelor, ce sunt realizate pe paradigma Bazelor de Date, dar și de sisteme informaționale ce au la bază o altă paradigma, cea de Depozite de Date.

                Modulul doi scoate în evidență problemele Bazelor de date în sistemele operaționale, care nu pot fi depășite atunci când este vorba de analiza unor volume mari de date și generarea de alternative decizionale de care depinde eficiența managementului unei entități, constrânsă azi de cele mai neverosimile restricții ale mediului în care ea activează sau coexistă alături de altele similare sau nu cu ea. Tot aici este expusă paradigma de DW /DD și sunt indicate în mod general avantajele ei.

                Modulul trei este consacrat elementelor constructive de bază ale DW / DD. Este vorba de conceptul de OLAP, și rolul lui in sistemele de suport a deciziilor. În acest context se accentuează că On Line Analytical Processing (OLAP) este tehnologia care permite utilizatorilor sa analizeze o Baza de Date larga sau un Depozit de Date. Baza de Date a unui sistem OLAP este proiectata pentru stocarea datelor de tip static. O unitate de stocare OLAP este o unitate multidimensionala numita cub - spre deosebire de denumirea de tabela din teoria relațională. Cubul permite stocarea datelor agregate si ierarhice. Un cub este format din mai multe dimensiuni – pâna la 64 - iar agregarea datelor se face după atribute denumite masuri (measures). O dimensiune poate avea mai multe niveluri. Este discutat apoi care este procesul de modelare în paradigma recăutată, și anume: Modelarea după dimensiune și după fapte.

                Modulul patru și ultimul în acest curs este consacrat sistemelor OLAP. Și deși nu există o teorie desăvârșită a acestei noțiuni, pornind de la elementele acronimului (“on-line”, “analytic”, “proccesing”), în capitolul dat se arată care este rolul sistemelor OLAP într-o organizație și anume: de a oferi un acces interactiv și ușor la resursele analitice necesare procesului decizional și de conducere. În acest context în teoria sistemelor suport de decizie sunt recunoscute două tipuri de resurse analitice: datele (informații statice) și modelele (informații dinamice). După ce sunt reamintite principiile de fundamentale ale lui Codd ce stau la fundamentul teoriei SGBD, se arată care sunt principalele obiective ale sistemelor OLAP: acces rapid și calcule rapide, facilităţi analitice puternice (analize ad-hoc foarte rapide); ƒ interfaţă prietenoasă și prezentări flexibile; permit prelucrarea unor volume mari de date (1-500 Gb), cu multe niveluri de detaliu, în mediu multiutilizator. În acest context, este precăutată arhitectura sistemelor OLAP și instrumentele OLAP ale clientului și pentru partea de server. Un loc aparte i se atribuie principiilor generale de proiectare a unui DW/DD și algoritmului de dezvoltare a unui DW /DD, precum și instrumentelor de dezvoltare atât a DW / DD, cât și a sistemului informațional ce are drept sursă de date DW /DD.

                Tot materialul este expus utilizând exemple si explicații, ce sunt tratate utilizând unul dintre cele mai populare sisteme de gestiune a bazelor de date precum: MySQL sau Microsoft SQL Server, precum și platformele integrate de suport în elaborarea unei Pagini Web cum ar fi: PhpMyAdmin, WAMP, XAMP, DENWER, EasyPHP, VertrigoServ, CMS-urilor Joomla, Wordpress, Yii2, Drupal, framework-uri Laravel, Code Igniter, Symphony ș.a. sau a unei aplicații Desktop, utilizând HTML, CSS, PHP, JavaScript, C# ș.a.).

                Scopul principal al cursului „Managementul Bazelor de date² ca disciplină didactică este de a familiariza, iniţia şi instrui studenţii cum să utilizeze în practică conceptul modern de „Depozit de Date” şi cum să aplice pentru gestiunea lor sistemele moderne existente, precum şi dezvoltarea la studenţi a unor abilităţi practice ce le-ar permite  să aplice cunoştinţele acumulate la soluţionarea celor mai diverse probleme din economia naţională, utilizând simularea proceselor şi fenomenelor din domenii de activitate proxime viitorilor specialişti instruiți în cadrul facultății Calculatoare Informatică şi Microelectronică.

                Cursul este orientat spre pregătirea specialiştilor de o calificare înaltă în domeniul modelării, proiectării și realizării Depozitelor de Date, aplicării unor instrumente de gestionare a lor (MySql, Sql Server) și realizării unor aplicații Software (Web sau Desktop, utilizând HTML, CSS, PHP, JavaScript, CMS-urilor Joomla, Wordpress, Yii2, Drupal, framework-uri Laravel, Code Igniter, Symphony ș.a. sau utilizând C# ș.a.), pentru administrarea Depozitelor de Date.

  • LECTIA 1. Introducere în curs. Reguli. Caietul de sarcini pentru proiectul de an. BD operaționale. Repetare. Probleme. Necesitatea trecerii de la PHP procedural/liniar la POO. POO PHP.

  • LECTIA 2. Necesitatea trecerii de la PHP procedural/liniar la POO. POO PHP. Continuare. Conceptul/arhitectura MVC. Framework CODEIGNITER

  • LECTIA 3. DEPOZITE DE DATE. INTRODUCERE. BDO VERSUS DD (DWH)

  • LECTIA NR.4 INTRODUCERE IN BUSINESS INTELLEGENCE. STRUCTURA DEPOZITULUI DE DATE

  • TEMA 5. MODELAREA DWH. EXEMPLU. DATA MINING. ALGORITMI. REGRESIA LINIARA

  • LECTIA NR.6 OLAP. Conceptul de OLAP. Proiectarea DWH.

  • LECTIA 7 PROIECTAREA DWH. MAPAREA DATELOR

  • LECTIA NR 9 CONTINUARE, Tehnologia ETL si ELT. Diferente. Importanta. Cubul de date. Tehnologia OLAP. Realizare tehnologie OLAP cu comenzi SQL.

  • Lectia Nr. 10 DATA MINING. CONTINUARE. Instrumente de lucru cu DWH. MS SQL SERVER. TRANZACTII

  • LECTIA NR 11. DATA MINING. CONTINUARE. ANALIZA DATELOR. CORELATIA. REGRESIA LINIARA. Metode de selecție a variabilelor în modele regresionale. DATA MINING.

  • LECTIA NR.12 ANALIZA DATELOR. CORELATIA. REGRESIA LINIARA SIMPLA SI MULTIPLA. Metode de selecție a variabilelor în modele regresionale. DATA MINING. CONTINUARE

  • LECTIA NR.14 DATA MINING. REGRESIA LINIARA. VISUAL STUDIO, ALGORITMII DATA MINING

  • LABORATOARUL NR 1. Trecerea de la aplicatia “PHP- procedural” la aplicatia POO-MVC-CI. PHP IN POO. MVC.CODEIGNITER

  • LABORATOARUL NR 2. PROIECTAREA UNUI DEPOZIT DE DATE. REALIZAREA DD CU AJUTORUL APLICATIEI DEDUCTOR

  • LABORATOARUL NR 3. LUCRUL CU MS SQL SERVER 2019, MS VS STUDIO 2019, DATA MINING INSTRUMENTE DE PRELUCRAREA DATELOR, POWER BI

  • LABORATOARUL NR 4. CORELATIA. REGRESIA. Utilizarea SSAS din VS pentru crearea unui CUB DE DATE si utilizarea lui pentru Regresia Liniara prin utilizarea algoritmilor DataMining.


  • LABORATOARUL NR 5. POWER BI - POWER BUSINESS INTELEGENCE


  • Lucrare de laborator