Text
Termenul informatică este introdus în anul 1996. Noțiunile fundamentale pe care le studiază informatica sunt calculatorul, informația și prelucrarea informației.
Odată cu progresul tehnico-științific, rolul informației crește rapid. La fel crește volumul informației obținute și stocate. Acestă creștere impune crearea unor tehnologii informaționale din ce în ce mai performante. Astăzi, practic, nu există nici un domeniu al activității umane unde folosirea tehnologiilor informaționale nu ar contribui semnificativ la creșterea economică. Există și foarte multe domenii în care fără folosirea calculatoarelor este imposibil a avansa în rezultate.
Informația a devenit nu numai un factor major al procesului de producere, dar și una din resursele la fel de importante, precum energia, petrolul, metalele. Astfel, ea nu se epuizează, ci dimpotrivă, valoarea ei crește cu atât mai mult, cu cât este mai intens și frecvent folosită, iar utilizarea ei conduce la crearea de noi valori.
Informatica este domeniul activității umane care presupune prelucrarea automatizată a informațiilor, incluzând toate operațiile posibile: înregistrare, colectare, stocare, transmitere, redare. Prelucrarea automatizată presupune efectuarea operațiilor sus-numite, utilizându-se tehnologii informaționale.
În Moldova, indicii de bază a informatizării sunt cu mult mai scăzuți decât în țările avansate. Nivelul redus al informatizării are consecințe grave asupra dezvoltării economiei naționale.
Evaluările naționale și internaționale demonstrează că Moldova dispune de toate condițiile pentru crearea societății informaționale: oameni bine instruiți, consens social, infrastructură în dezvoltare, potențial științific înalt, un sistem educațional dezvoltat în domeniul tehnologiilor informației și de comunicații, deschidere pentru cooperări internaționale.