La finalul cursului studenții trebue să realizeze un proiect. Obiectivele acestui proiect prevăd familiarizarea studenților cu tehnicile și metodele de proiectare a sistemelor cu microprocesoare/microcontrolere.
Tema proiectului și condițiile inițiale se stabilesc individual pentru fiecare student. Se acceptă colaborarea în grupuri pentru dezvoltarea unor proiecte mai mari dar cu condiția ca fiecare candidat are tema/sarcina sa bine determinată (Spre exemplu: pentru realizare unui robot e nevoie de mai multe subsisteme, astfel un student poate proiecta subsistemul de alimentare și management al bateriilor, altul - subsistemul de drivere pentru motoare, altul - subsistemul de comunicare și control...). Sistemul/subsistemul trebue să conțină obligatoriu un microprocesor/microcontroler.
În raportul proiectului trebuie incluse urmatoarele capitole:
1. Descrierea generală - in care se prezintă conceptul și modul de funcționare a sistemului.
2. Descrierea HardWare - in care se descriu modulele sistemului si schema electrică principială.
3. Descrierea SoftWare - descrierea algoritmului de funcționare și a funcțiilor cheie.
4. Concluzii - se prezintă rezultatele obținute în urma modelării si concluziile generale.
Partea grafică trebue să conțină:
1) Schema de structură a sistemului în care se prezintă la un nivel mai abstract ce module intră în acest sistem și cum ele se interconectează
2) Schema electrică pricipială, care cuprinde toate componentele (piesele) din sistem. Schema electică se face conform cerințelor STAS. În cadrul proiectului dat proiectarea cablajului imprimat nu se cere.
3) Scheme-bloc a algoritmului - care descriu algoritmul de funcționare
Listingul programului se formateaza cu font ”Arial - 10, Row interval = 1” și se anexează la raport.
Funcționarea sistemului se valideaza prin simulare în aplicatia Proteus (Implementarea în HW se face doar la dorința studentului, dacă dorește sa-și materializeze rezultatele proiectării)