Aperçu des sections

  • Noțiuni generale despre “Internet of Things”

           Internet of Things (IoT) este o rețea de obiecte fizice care conțin electronice încorporate în arhitectura lor pentru a comunica și a simți interacțiunile între ele sau cu mediul extern. În următorii ani, tehnologia bazată pe IoT va oferi niveluri avansate de servicii și va schimba practic modul în care oamenii își duc viața de zi cu zi. Progresele în medicină, inginerie, business, agricultură, orașe inteligente și case inteligente sunt doar câteva dintre exemplele categorice în care IoT este puternic stabilit. Cu alte cuvinte IoT este conectarea oricărui dispozitiv (de la telefoane mobile, vehicule, electrocasnice și alte elemente încorporate cu senzori și actuatori) cu Internetul, astfel încât aceste obiecte să poată schimba date între ele într-o rețea. Este interesant de menționat faptul că diferența între IoT și Internet, este absența rolului uman.

    Internet of Things

    • Noțiuni despre microcontrolere

             Microprocesorul este un circuit integrat ce conţine toate unităţile funcţionale specifice unei structuri de procesor de uz general. În prezent, microprocesorul constituie Unitatea Centrală de Procesare (UCP) a unui calculator numeric. UCP conţine o structură de procesare (numită „procesor”) alcătuită din:

      • Unitate de control (decodifică instrucţiunile binare ale unui program, generează semnalele de control pentru celelalte unităţi funcţionale ale procesorului, generează semnalele de control pentru componentele externe ale procesorului: memorie externă, sistem de intrare ieşire, magistrale externe şi primeşte semnale de feedback de la unităţile interne şi externe microprocesorului).
      • Unitate aritmetică şi logică: unitate de prelucrare a datelor, funcţia specifică executată fiind stabilită în fiecare moment prin semnalele de control primite de la UC.
      • Registre de uz general folosite ca memorie locală de mare viteză, magistrale interne pentru transferul datelor, adreselor şi instrucţiunilor, interfeţe cu magistralele externe.
    • Senzori și traductoare

             Traductoarele sunt elemente de automatizare care sesizează şi transformă mărimea de măsurat (de ieşire a procesului) într-un semnal mai convenabil, de obicei de altă natură fizică. In practica industrială sunt acceptate două interpretări asupra noţiunii de traductor: una în care traductorul este echivalentul senzorului (detectorului, elementului primar sau sensibil), cealaltă în care traductorul este echivalentul ansamblului senzor-adaptor. Prima interpretare se utilizează mai ales în cazurile în care senzorul şi adaptorul sunt situate la mare distanţă între ele. Când senzorul şi adaptorul sunt elemente din componenţa unui singur aparat, se utilizează de obicei cea de-a doua interpretare. Apariţia aşa numitelor “traductoare inteligente”, care încorporează alături de senzor şi circuite electronice cu microprocesor pentru conversia, prelucrarea şi transmisia numerică a datelor, a contribuit la extinderea celei dea doua interpretări a conceptului de traductor.

    • Medii de programare a dispozitivelor IoT

             Odată  cu apariţia calculatoarelor electronice a apărut şnoţiunea de limbaj de programare ca mijloc de dialog om-calculator. Limbajele de programare aparţin setului de limbaje artificiale create de om şservesc la exprimarea, sub formă  de instrucţiuni executabile de către calculator, aalgoritmului de rezolvare a unei probleme. Algoritmul indică modul de prelucrare adatelor iniţiale şi  codificarea lor pas cu pas până la obţinerea rezultatelor finale. Natura datelor, organizarea lor şi relaţiile dintre ele trebuie precizate prin program. Limbajele de programare oferă  facilităţi corespunzătoare de  descriere.
      • Analiza și proiectarea sistemului IoT