MAI.M.MRC18.1 Managementul rețelelor de calculatoare
Actualmente, când ştiinţa şi tehnica mondială se dezvoltă cu un ritm foarte rapid, inginerul trebuie să aibă o pregătire fundamentală serioasă pentru a se încadra mai efectiv în procesul accelerat de înnoire şi perfecţionare a tehnologiilor informaţionale. ”Managementul reţelelor de calculatoare” este o disciplină cu caracter atât fundamental cât si de specializare. Disciplina este o contribuţie importantă la pregătirea fundamentală a viitorilor specialişti şi totodată conţine mai multe elemente de abilităţi profesionale de specializare în managementul aplicaţiilor informaţionale. Ea serveşte şi ca element de legătură cu obiectele de specializare.
Scopul disciplinei ”Managementul reţelelor de calculatoare” este pregătirea studenţilor în direcţia uneia dintre laturile principale ale viitoarei lor activităţi privind utilizarea practică a sistemelor informatice şi de comunicaţii, familiarizarea cu conceptele de reţele de domenii locale (LAN) şi reţele de domenii generale (WAN), de management al reţelelor de calculatoare; de realizare a unei RC, de dezvoltare a RC; de prezentare şi exploatarea unor sisteme informatice integrate. Unitatea de curs este inclusă în categoria unităţilor de curs de specialitate pentru studenţii programului de master Managementul aplicaţiilor informaţionale. Consolidarea materialului teoretic şi obţinerea abilităţilor practice se realizează în procesul de realizare a lucrărilor de laborator.
Obiectivele studierii disciplinei constau în asigurarea cadrului conceptual necesar pentru înţelegerea noţiunilor client/server, de intranet şi a diferenţei între intranet şi Internet, de extranet şi a diferenţei între intranet şi extranet, a termenului “Internet” şi a principalelor sale utilizări, a modelelor arhitecturale de referinţă pentru interconectarea calculatoarelor cunoscute sub denumirea de modelul arhitectural ISO-OSI (Open System Interconnection), TCP/IP (TCP – Transmission Control Protocol) şi IP - Internet Protocol); a managementului reţelelor de calculatoare; a componentelor RC, etapelor de realizare a unei RC; a dezvoltării RC; a prezentării şi exploatării unor sisteme informatice integrate, a direcţiilor de dezvoltare ale tipurilor de comunicaţii din societatea contemporană.