Indrumar Practica Tehnologica. Note explicative.

Stagiul de practică reprezintă activitatea desfăşurată de studenţi în conformitate cu planul de învăţământ, care are drept scop verificarea aplicabilităţii cunoştinţelor teoretice însuşite de aceştia în cadrul programului de pregătire profesională.

Practicant (stagiar) este studentul de la ciclul I - studii superioare de licenţă care desfășoară activităţi practice în cadrul stagiului de practică în vederea consolidării cunoştinţelor teoretice şi practice în scopul formării abilităţilor şi competenţelor de a le aplica în concordanţă cu programul de studii (0612.1 Calculatoare și Rețele, 0612.2 Managementul informaţiei, 0613.5 Informatica aplicată şi 0714.7 Robotică și Mecatronică).

Organizatorul de practică este instituţia de învățământ (Universitatea Tehnică a Moldovei), departamentul de specialitate (Departamentul Informatică şi Ingineria Sistemelor) din cadrul acestei instituţii, care desfăşoară activităţi instructiv-educative şi formative, conform legislaţiei în vigoare.

Partenerul de practică este organizaţia, întreprinderea, unitatea economică, instituţia centrală ori locală sau orice altă persoană juridică din Republica Moldova sau dintr-o ţară de peste hotare cu care este încheiat un Contract de colaborare în domeniul învățământului, care desfășoară o activitate în corelaţie cu specialităţile menţionate și care poate participa la procesul de instruire practică a studenţilor.

Conducătorul de practică din partea departamentului este persoana desemnată de departament, care va asigura planificarea, organizarea şi supravegherea desfăşurării stagiului de practică.

Conducătorul de practică din partea întreprinderii este persoana desemnată de partenerul de practică, care va asigura respectarea condiţiilor de pregătire şi dobândire de către practicant a competenţelor profesionale planificate pentru perioada stagiului de practică.

Creditul transferabil este înţeles potrivit prevederilor Ghidului de implementare a Sistemului Naţional de Credite de Studiu, aprobat prin Hotărârea Colegiului Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova nr. 301 din 23 februarie 2006.

Contract privind efectuarea stagiului de practică este un acord încheiat între organizatorul de practică (Universitatea Tehnică a Moldovei), partenerul de practică (întreprinderea sau unitatea economică de realizare a stagiului de practică) şi practicant.

Curriculumul pentru stagiul de practică este un document elaborat de către Departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor (DIIS), care cuprinde obiectivele de instruire ce urmează a fi atinse şi competenţele ce urmează a fi obţinute prin stagiul de practică, precum şi modalităţile de derulare a acesteia.

Click Indrumar_Practica Tehnologica_Cuprins.pdf link to view the file.