Schița subiectului
Descrierea cursului
„Arhitecturile Avansate” reprezintă un curs de familiarizare cu arhitecturile sistemelor de calcul realizat cu scopul de a oferi părților interesate informații referitoare la modalitățile existente de creștere a performanței proceselor de calcul, în dependență de sarcinile și problemele pentru spre care acestea sînt orientate. „Arhitecturile Avansate” pune la dispoziția viitorilor ingineri o viziunea asupra modalităților de proiectare a arhitecturilor hardware, oferind astfel posibilitatea de a înțelege și evalua necesitățile și cerințele asociate cu implementarea acestora. Tehnicile de implementare a sistemelor de calcul includ procesul de proiectare a arhitecturilor hardware în dependență de specificul problemei, rezolvării căreia este destinat acesta.
Scopul cursului este studierea teoretică şi practică a metodelor de proiectare și implementare ale sistemelor de calcul ce înglobează tehnici de optimizare a proceselor de calcul, aprofundarea cunoştinţelor legate de problemele specifice dezvoltării diverselor sisteme de prelucrare a informaţiei ca o posibilitate de îmbunătățirii a acestora.
Unitatea de curs „Arhitecturi Avansate” este inclusă în categoria unităţilor de curs de specialitate pentru studenţii programului de studiu 0612.1 Calculatoare și rețele. Consolidarea materialului teoretic şi obţinerea abilităţilor practice se realizează în procesul de îndeplinire a lucrărilor practice şi de laborator, efectuării proiectelor de licenţă.
Obiectivele principale ale cursului „Arhitecturi Avansate” reprezintă formarea la studenţi a următoarelor abilităţi:
- însuşirea de către studenţi a metodelor moderne de proiectare și implementare a arhitecturilor pipe-line;
- familiarizarea cu metodele procesului de proiectare în baza arhitecturilor reconfigurabile;
- studierea şi aplicarea tehnicilor de verificare a arhitecturilor proectate;
- studierea şi aplicarea metodelor de proiectare şi organizare a funcţionării structurilor digitale;
- aplicarea scenariilor de verificare şi validare ale aarhitecturilor hardware;
- elaborarea bibliotecilor de componente și a componentelor hardware reconfigurabile cu scopul reutilizării acestora pe parcursul derulării altor proiecte.