Asistență Caută cursuri

AI.PSI21.1 Proiectarea sistemelor încorporate

Sistemele încorporate reprezintă sisteme de calcul care sunt destinate pentru realizarea anumitor funcții dedicate din cadrul unor sisteme mai complexe. Odată ce ele sunt integrate în sistem – ele se numesc încorporate.

Dezvoltarea sistemelor încorporate a început din anii 60, odată cu primele calculatoare de ghidare pentru rachete cosmice. De atunci dezvoltarea sistemelor încorporate a mers pe o curba exponențială din punct de vedere a creșterii performanțelor de calcul, funcționalității, consumului de curent, dar și reducere a costurilor datorită utilizării la scară largă.

Astăzi sistemele încorporate se regăsesc în toate domeniile de activitate a omului, începând cu electronica de consum, echipamente medicale, telecomunicații, aparate industriale, domeniul automobilelor, etc.

AI.SIC21.2 Sisteme integrate de conducere

Cursul „Sisteme integrate de conducere” își propune familiarizarea studenților cu principalele noțiuni teoretice și practice ale proiectării și implementării sistemelor de supervizare, control și achiziție de date integrate în arhitecturi compacte hardware si software. Sunt urmărite în mod specilal aspectele practice ale acestor sisteme avându-se în vedere soluțiile moderne existente pe piață. Aplicațiile vin să completeze noțiunile dobândite la curs și să creeze deprinderi corecte în dezvoltarea acestor sistemelor.

Obiectivele specifice:

  • Cunoașterea principiilor de conducere a proceselor industriale și tehnologice.
  • Cunoașterea principiilor de funcţionare a elementelor și echipamentelor de automatizare şi a sistemelor automate.
  • Înţelegerea funcţionării sistemelor de achiziţie de date, precum şi a modului de utilizare în aplicaţii. Abilităţi de proiectare a diverselor structuri şi arhitecturi ale unui sistem de achiziţie, conform specificaţiilor de performanţă, precum şi interconectarea şi testarea acestora.
  • Cunoştinţe și competențe în ceea ce priveşte tehnica şi problematica transmisiunilor de date și în aprecierea calităţii sistemelor de transmisiuni de date.
  • Abilitatea de a coda surse pentru canale cu perturbaţii, pentru a asigura o anumită protecţie împotriva perturbațiilor.
  • Cunoaşterea principiilor de organizare şi administrare a unei legături de date, interfeţelor şi a protocoalelor de comunicaţie. Competenţe în vederea proiectării, realizării şi configurării reţelelor industriale de comunicaţii.
  • Capacitate de a selecta și combina soluții hardware, software de interfațare, comunicație și conducere pentru sisteme integrate de automatizare.

Formator: Ion Fiodorov