Help with Search courses

AI.PATR16.1 Programarea Aplicațiilor în Timp Real

Aplicațiile în timp real sunt întâlnite în toate domeniile de acticitate. Cea mai mare parte dintre aceste aplicații se refera la sisteme informatice de supraveghere și control în industrie, în transport și telecomunicații, în distribuția energiei electrice, în automatizarea experimentărilor stiințifice etc.

Cursul dat abordeaza problema realizării aplicațiilor în timp real, din perspectiva dezvoltării de aplicațiilor software dedicate. Sunt prezentate caracteristicile sistemelor în timp-real, tehnicile de specificare de proiectarea și dezvoltare a aplicațiilor în timp-real. Sunt exemplificate practic modalitățile de gestiune a timpului și de concurența în dezvoltarea aplicațiilor software în timp-real.

AI.SIA16.1 Sisteme cu inteligență artificială

Scopul principal al cursului „Sisteme cu inteligență artificială " ca disciplină didactică reprezintă tratarea principalelor aspecte aplicative ale teoriei sistemelor de conducere automată și a inteligenței artificiale pentru rezolvarea  problemelor specifice de proiectare şi analiză a soluțiilor şi a strategiilor pentru conducerea inteligentă a unor procese, cât şi aspectelor practice a elaborării produselor program pentru implementarea strategiilor de conducere.  

AI.SIC16.1 Sisteme integrate de conducere

Cursul „Sisteme integrate de conducere” își propune familiarizarea studenților cu principalele noțiuni teoretice și practice ale proiectării și implementării sistemelor de supervizare, control și achiziție de date integrate în arhitecturi compacte hardware si software. Sunt urmărite în mod specilal aspectele practice ale acestor sisteme avându-se în vedere soluțiile moderne existente pe piață. Aplicațiile vin să completeze noțiunile dobândite la curs și să creeze deprinderi corecte în dezvoltarea acestor sistemelor.

Obiectivele specifice:

  • Cunoașterea principiilor de conducere a proceselor industriale și tehnologice.
  • Cunoașterea principiilor de funcţionare a elementelor și echipamentelor de automatizare şi a sistemelor automate.
  • Înţelegerea funcţionării sistemelor de achiziţie de date, precum şi a modului de utilizare în aplicaţii. Abilităţi de proiectare a diverselor structuri şi arhitecturi ale unui sistem de achiziţie, conform specificaţiilor de performanţă, precum şi interconectarea şi testarea acestora.
  • Cunoştinţe și competențe în ceea ce priveşte tehnica şi problematica transmisiunilor de date și în aprecierea calităţii sistemelor de transmisiuni de date.
  • Abilitatea de a coda surse pentru canale cu perturbaţii, pentru a asigura o anumită protecţie împotriva perturbațiilor.
  • Cunoaşterea principiilor de organizare şi administrare a unei legături de date, interfeţelor şi a protocoalelor de comunicaţie. Competenţe în vederea proiectării, realizării şi configurării reţelelor industriale de comunicaţii.
  • Capacitate de a selecta și combina soluții hardware, software de interfațare, comunicație și conducere pentru sisteme integrate de automatizare.

Teacher: Ion Fiodorov

AI.SAR16.1 Sisteme adaptive și robuste


Scopul principal al cursului „Sisteme adaptive și robuste" reprezintă tratarea principalelor aspecte aplicative ale conducerii optimale, adaptive și robuste pentru rezolvarea  problemelor specifice de proiectare şi analiză a soluțiilor şi a strategiilor pentru conducerea unor procese.

Obiectivul principal al cursului constă în însuşirea bazelor teoretice şi formarea deprinderilor practice de formulare și soluționare a problemelor conducerii optimale și adaptive, de aplicare a metodelor de calcul optimal și adaptiv pentru sinteza sistemelor de conducere automată. Metodele sunt expuse în formă de proceduri și algoritmi, adaptați pentru implementarea conducerii numerice a proceselor.