STRUCTURA TEZEI

Site: ELSE: ELearning SpacE
Course: TIA.M.ETM24.1 Elaborarea tezei de master 
Book: STRUCTURA TEZEI
Printed by: Guest user
Date: Saturday, 5 July 2025, 4:42 PM

Description

Teza de master are următoarea structură: 

  • copertă;
  • pagină de titlu; 
  • pagină de dedicații și mulțumiri (opțional); 
  • declarație a studentului; 
  • aviz al conducătorului tezei de master;
  • rezumat (adnotare); 
  • cuprins; 
  • introducere; 
  • conținut al lucrării;
  • concluzii;
  • bibliografie;
  • anexe.

 Toate părțile enumerate, opțional în cazul anexelor, trebuie să fie cusute într-o copertă. Teza de master se expune pe coli format A4 (210 x 297 mm). Limba de prezentare a memoriului explicativ trebuie să corespundă limbii de studiu la programul respectiv sau, la decizia departamentului într-o altă limbă.

Coperta

Coperta se perfectează cu următoarele elemente obligatorii: 

  • sigla și denumirea instituției;
  • titlul tezei de master;
  • numele și prenumele autorului;
  • date despre conducător (nume, prenume, titlul științifico-didactic și științific);
  • locul și anul de susținere a tezei de master.

Dacă teza este redactată în limba rusă sau engleză, coperta va fi scrisă în aceeași limbă ca și teza.

Pagina de titlu

Pagina de titlu va fi perfectată în limba de prezentare a lucrării și în limba română pentru lucrările realizate în alte limbi și conține:

  •  denumirea ministerului de resort;
  • denumirea instituției;
  • denumirea facultății și departamentului care administrează programul de master; 
  • avizul de admitere la susținere al șefului de departament (cu spațiu rezervat pentru semnătură);
  • titlul tezei de master;
  •  mențiunea “Teză de master”;
  •  numele și prenumele autorului, grupa academică;
  • date despre conducător (nume, prenume, titlul științifico-didactic și științific);
  • date despre consultanți și recenzent (nume, prenume, titlul științifico-didactic și științific) – în caz de necesitate;
  • locul și anul de susținere a tezei de master.

Dacă teza este redactată în limba rusă sau engleză, pagina de titlu va fi scrisă în aceeași limbă ca și teza.



Pagina de dedicații și mulțumiri

Pagina de dedicații și mulțumiri (opțional), nu se numerotează, dar intră în numărul total de pagini.

Declarația studentului

Declarația studentului este pagina unde se va trece textul scris de mână.

Pagina nu se numerotează, dar intră în numărul total de pagini.

Dacă teza este redactată în limba rusă sau engleză, declarația va fi scrisă în aceeași limbă ca și teza.

Declarația studentului (ei)

Subsemnatul (a) ____________ declar pe proprie răspundere, că lucrarea de față este rezultatul muncii mele, realizată pe baza propriilor cercetări și pe baza informațiilor obținute din surse care au fost citate și indicate, conform normelor etice, în note și în bibliografie. Declar că lucrarea nu a mai fost prezentată sub această formă la nici o instituție de învățământ superior în vederea obținerii titlului de Master în inginerie. 

Semnătura autorului ___________ 

Заявление студента (ки)

Я, нижеподписавшийся (ая) ____________, заявляю под свою ответственность, что данная работа является результатом моего собственного труда, выполнена на основе моих собственных исследований и информации, полученной из источников, которые были процитированы и указаны в соответствии с этическими нормами в примечаниях и библиографии. Заявляю, что работа не была представлена в данной форме ни в одном высшем учебном заведении для получения степени Магистр инженерии.

Подпись автора ___________

Student's Declaration

I, the undersigned ____________, declare on my own responsibility that this work is the result of my own efforts, based on my own research and the information obtained from sources that have been cited and indicated according to ethical norms in the notes and bibliography. I declare that the work has not been previously presented in this form at any higher education institution for obtaining the Master of Engineering Degree.

Author's signature ___________



Avizul conducătorului

Avizul conducătorului tezei de master este completat de către conducător în baza formularului șablon. Pagina(ile) nu se numerotează, dar intră în numărul total de pagini.



Rezumatul (Adnotarea)

Rezumatul (Adnotarea) este o expunere concisă a tezei, oferind informații despre studiul realizat și servește la indexarea lucrării.

 În adnotare se prezintă numele și prenumele autorului, titlul tezei de master, structura lucrării, cuvintele-cheie (până la 5 cuvinte, într-un rând separat). 

Aceasta se expune în următoarea succesiune: problematica studiului, obiectivele sau ipotezele, metodele aplicate la realizarea cercetării, rezultatele concrete obținute.

 Textul adnotării, cu un conținut de minim 300 și maxim 500 de cuvinte se prezintă în două limbi: limba română și o limbă de circulație internațională (engleză sau franceză).

 Studenții care scriu lucrarea în altă limbă decât cea română vor prezenta adnotarea în limba originală, română și o limbă de circulație internațională. 

Aceste pagini nu se numerotează, dar intră în numărul total de pagini.

Cuprinsul

Cuprinsul trebuie să reflecte întocmai conținutul lucrării cu evidențierea clară a paginii la care se găsesc componentele acesteia: introducerea, nivelurile de conținut (capitole, paragrafe etc.), concluziile, bibliografia și anexele.



Lista tabelelor, Lista figurilor, graficelor, diagramelor și schemelor, Lista abrevierilor

Lista tabelelor, Lista figurilor, graficelor, diagramelor și schemelor, Lista abrevierilor (opțional), aceste pagini se includ în cuprins și întră în numărul total de pagini.

Introducerea

Introducerea are rolul de a informa cititorul/evaluatorul despre conținutul și obiectivele lucrării. 

În această parte a lucrării se vor prezenta, pe scurt, următoarele aspecte:, obiectivele generale ale lucrării, metodologia de cercetare folosită, demersul științific al studentului, precum și rezultatele obținute. În esență, prin introducere autorul trebuie să ofere răspuns la întrebarea: Care este problema studiată? Astfel, în introducere, ca răspuns la această întrebare, se indică actualitatea și importanța temei abordate, se explică natura problemei, enunțarea acesteia fiind cel mai important aspect al introducerii., se menționează metodele de cercetare și materialele utilizate, se prezintă în mod succint lucrarea, evidențiind legătura dintre părțile componente. 

Volumul introducerii nu trebuie să depășească 2 pagini.

Conținutul lucrării

Conținutul lucrării se structurează pe capitole, paragrafe și subparagrafe aranjate într-o succesiune logică, asigurând legătura dintre părțile componente. Numărul de unități (capitole/paragrafe/subparagrafe) nu trebuie să fie exagerat (de regulă, între 3 și 5 capitole), iar împărțirea pe unități nu trebuie să fie întâmplătoare, ci să reflecte în mod unitar conținutul temei abordate. 

Denumirea unităților structurale ale lucrării va reflecta conținutul acestora. Fiecare capitol al tezei se recomandă să fie finalizat cu concluzii. 

Conținutul tezei trebuie să coreleze totalmente cu tema enunțată, fiind reflectat și în cuprinsul acesteia. 

În scopul expunerii logice/coerente a lucrării poate fi recomandată următoarea structură: 

  • cadrul teoretic sau conceptual; 
  • cadrul aplicativ. 

Cadrul teoretic 
(Analiza situației în domeniul abordat în teză, metodologia și obiectivele studiului/cercetării realizat) 

Acest compartiment prezintă stadiul actual al cunoașterii, cu identificarea aspectelor necesare pentru fundamentarea problemei abordate și a soluțiilor formulate în lucrare și conține o analiză profundă a literaturii de specialitate, a materialelor științifice și a legislației la tema tezei: articole, monografii, brevete de invenție etc., publicate în țară și peste hotare. 

O atenție deosebită se va acorda publicațiilor din ultimii ani. În baza acestui studiu se va prezenta o analiză comparativă a situației existente în domeniu, se vor formula scopul și obiectivele tezei. Selecția și analiza surselor teoretice se va face în susținerea procesului de elaborare a ipotezelor care vor sta la baza propriei cercetări. Este important ca studentul să demonstreze capacitatea de a integra diverse contribuții teoretice în unități tematice cu privire la subiectul studiat și de a se raporta critic și independent la acestea.

 Volumul acestui compartiment va fi de 30-40% din volumul întregii lucrări.

 Cadrul aplicativ
 (Soluționarea practică a problemei abordate în teză)

În acest compartiment, care poate fi format din mai multe capitole, se cercetează/investighează/analizează ipoteza/ipotezele formulate, se argumentează elaborările realizate de către autor (algoritmi, metode, dispozitive, sisteme, paradigme, modele etc.). 

Componenta practică a tezei de master conține una sau mai multe aplicații realizate de autor care răspund obiectivelor lucrării și au ponderea cea mai mare a lucrării.

 În acest compartiment se prezintă rezultatele realizărilor practice, descriind parametrii corespunzători (rapiditatea, fiabilitatea etc.). Se ilustrează posibilitățile utilizării elaborărilor în diverse aplicații. Având în vedere specificul fiecărei specialități, acest capitol trebuie să reflecte contribuția propriu zisă a autorului la tema abordată și capacitatea lui de a aplica în mod creativ cunoștințele sale teoretice. Fiecare dintre aceste capitole se recomandă a fi finalizate cu concluzii. 

Volumul compartimentului va fi de 30-40% din volumul întregii lucrări.

Concluzii

 Concluziile conțin prezentarea succintă a principalelor rezultate obținute în lucrare, putând fi menționate și eventuale probleme rămase deschise, precum și propuneri privind potențialele direcții viitoare de cercetare legate de tema abordată. 

Se pot face aprecieri cu privire la dificultățile întâmpinate pe parcursul cercetării, eventualele puncte slabe ale acesteia, care vor trebui evitate în viitor, precum și deschideri către alte direcții de cercetare legate de subiectul respectiv. 

Capitolul poate conține un paragraf distinct dedicat „contribuției personale”, în care vor fi menționate cele mai relevante aspecte care au constituit contribuția individuală la realizarea lucrării. Dacă este cazul, se va include și un paragraf în care se vor menționa „contribuțiile originale”, acele aspecte care reprezintă o noutate în raport cu tema studiată.

Bibliografia

Bibliografia conține lista tuturor surselor de informație utilizate de către autor pentru elaborarea tezei de master. Credibilitatea unei lucrări este strâns legată de calitatea referințelor bibliografice, care arată cât este de informat și de avizat autorul cu privire la actualitatea și necesitatea lucrării pe care o prezintă. Astfel, credibilitate ridicată va prezenta lucrarea bazată pe referințe bibliografice reale și autentice, cu o pondere semnificativă a articolelor științifice. 

Lista cu referințe bibliografice se recomandă să fie constituită din 15 - 30 titluri bibliografice, cu pondere de 80% pentru primele două categorii și se constituie din:

  • cărți și monografii;
  • lucrări ale conferințelor de specialitate;
  • articole din reviste științifice;
  • teze de doctorat, rapoarte publice;
  • standarde, norme, ghiduri de utilizare;
  • pagini WEB;
  • rapoarte interne etc. 

Regulile și exemple de prezentare a referințelor bibliografice și a citării resurselor de informare, prezentate conform SM ISO 690:2012 Informare și documentare. ,,Reguli pentru prezentarea referințelor bibliografice și citarea resurselor de informare”, aprobat de către Institutul de Standardizare din Moldova.

Referinţele bibliografice sunt prezentate într-o succesiune numerică, corespunzătoare ordinii citărilor lor în text. Citarea, forma scurtă a referinţei inserată în text între paranteze pătrate, permite identificarea publicaţiei din care s-a extras citatul sau ideea comentată etc. şi indicarea localizării în cadrul publicaţiei sursă.

Numerele, prezentate sub forma de indici între paranteze pătrate, înserate în text, trimit la document în ordinea în care ele sunt citate pentru prima dată. Citările următoare primesc acelaşi număr ca şi prima citare. Dacă sunt citate numai anumite părţi ale unui document, după numărul respectiv poate fi dată şi paginaţia, de exemplu [8, p. 231].

 Bibliografia în teză trebuie de redactat în aplicația Zotero și anume stilul IEEE

GHID DE UTILIZARE ZOTERO

Anexe

Anexe (dacă este cazul) 

În anexe se introduc informații, care nu sunt imediat necesare în textul lucrării, pentru ca aceasta să fie înțeleasă sau care, dacă ar fi fost introduse în text, ar fi îndepărtat cititorul de la cursivitatea ideilor. 

Aici pot fi incluse listingurile programelor elaborate, algoritmi de programe, scheme-bloc, scheme de principiu și funcționale de diferite formate, hărți geografice și topografice cu diferite reprezentări reieșind din necesitățile tezei, sistematizări de rezultate sub forme de tabele etc. 

Volumul anexelor nu este limitat. Fiecare anexă se plasează din pagină nouă.