STRUCTURA TEZEI

Conținutul lucrării

Conținutul lucrării se structurează pe capitole, paragrafe și subparagrafe aranjate într-o succesiune logică, asigurând legătura dintre părțile componente. Numărul de unități (capitole/paragrafe/subparagrafe) nu trebuie să fie exagerat (de regulă, între 3 și 5 capitole), iar împărțirea pe unități nu trebuie să fie întâmplătoare, ci să reflecte în mod unitar conținutul temei abordate. 

Denumirea unităților structurale ale lucrării va reflecta conținutul acestora. Fiecare capitol al tezei se recomandă să fie finalizat cu concluzii. 

Conținutul tezei trebuie să coreleze totalmente cu tema enunțată, fiind reflectat și în cuprinsul acesteia. 

În scopul expunerii logice/coerente a lucrării poate fi recomandată următoarea structură: 

  • cadrul teoretic sau conceptual; 
  • cadrul aplicativ. 

Cadrul teoretic 
(Analiza situației în domeniul abordat în teză, metodologia și obiectivele studiului/cercetării realizat) 

Acest compartiment prezintă stadiul actual al cunoașterii, cu identificarea aspectelor necesare pentru fundamentarea problemei abordate și a soluțiilor formulate în lucrare și conține o analiză profundă a literaturii de specialitate, a materialelor științifice și a legislației la tema tezei: articole, monografii, brevete de invenție etc., publicate în țară și peste hotare. 

O atenție deosebită se va acorda publicațiilor din ultimii ani. În baza acestui studiu se va prezenta o analiză comparativă a situației existente în domeniu, se vor formula scopul și obiectivele tezei. Selecția și analiza surselor teoretice se va face în susținerea procesului de elaborare a ipotezelor care vor sta la baza propriei cercetări. Este important ca studentul să demonstreze capacitatea de a integra diverse contribuții teoretice în unități tematice cu privire la subiectul studiat și de a se raporta critic și independent la acestea.

 Volumul acestui compartiment va fi de 30-40% din volumul întregii lucrări.

 Cadrul aplicativ
 (Soluționarea practică a problemei abordate în teză)

În acest compartiment, care poate fi format din mai multe capitole, se cercetează/investighează/analizează ipoteza/ipotezele formulate, se argumentează elaborările realizate de către autor (algoritmi, metode, dispozitive, sisteme, paradigme, modele etc.). 

Componenta practică a tezei de master conține una sau mai multe aplicații realizate de autor care răspund obiectivelor lucrării și au ponderea cea mai mare a lucrării.

 În acest compartiment se prezintă rezultatele realizărilor practice, descriind parametrii corespunzători (rapiditatea, fiabilitatea etc.). Se ilustrează posibilitățile utilizării elaborărilor în diverse aplicații. Având în vedere specificul fiecărei specialități, acest capitol trebuie să reflecte contribuția propriu zisă a autorului la tema abordată și capacitatea lui de a aplica în mod creativ cunoștințele sale teoretice. Fiecare dintre aceste capitole se recomandă a fi finalizate cu concluzii. 

Volumul compartimentului va fi de 30-40% din volumul întregii lucrări.